Hvorfor elektrisk bil?

Det er svært mange gode grunner og fordeler med å velge elektrisk bil framfor bensin og oljebaserte biler, og jeg vil her nevne noen av dem.

- Elektriske biler er veldig rene og forurenser ikke. Selvsagt kommer dette an på hva det er som genererer elektrisiteten som brukes til å lade batteriene med, men kommer den fra vannkraft (som store deler av norsk elektrisitet gjør), vindkraft, solkraft, bølgekraft eller andre rene kilder, så er det tilnærmet 100% rent å kjøre en elektrisk bil. Men selv om kilden til elektrisiteten feks. kommer fra et skittent kullkraftverk så er likevel forurensingen mindre enn ved bensin og oljebaserte biler.

- Elektriske biler utnytter mellom 85-95% av energien de bruker, mens bensinbiler utnytter bare rundt 20% av den potensielle energien mens resten blir bortkastet på varme, støy og forurensing.

- Elekriske biler er svært billige i drift. For en bensindrevet bil kan drivstoffkostnader nå til dags lett komme opp i 30 kr pr mil, mens en elektrisk bil kan ligge på under 2 kr pr mil med dagens strømpriser. Selv om man ville skiftet ut alle blysyrebatteriene hvert 3-5 år så ville kostnadene fortsatt bli mindre enn det å eie en bensinbil.

- Dersom man lever utenfor strømnettet er selvforsynt med elektrisitet fra feks. vannkraft, solkraft eller vindkraft, så vil man praktisk talt kunne få gratis "drivstoff". En slik uavhengighet gir en stor og god følelse av frihet.

- Elektriske biler trenger lite vedlikehold og er mer pålitelige enn bensindrevne biler. Forbrenningsmotoren for olje og bensin består av hundrevis av bevegelige deler som alle har muligheter for å svikte når som helst. Der er så mange forbruksdeler i en oljebasert bil som ikke er tilstede i en elektrisk bil, slik som feks. oljefilter, drivreimer, luftfilter osv. I en elektrisk motor er det kun 1 bevegelig del, nemlig rotoren, og den eneste tingen som kan trenge utbytting er børstene, som skiftes hver 100 000 km, ja, om det ikke er en børsteløs el-motor som ikke trenger vedlikehold.

- Her i Norge har vi også mange lovbaserte fordeler ved å ha elektriske biler, noe som gjør landet vårt til et potensielt el-bil-paradis. Man vil feks. slippe en rekke utgifter og få fordeler som fritak fra engangsavgift, nullsats for merverdiavgift ved kjøp, ingen årsavgift (kun trafikkskadeavgift på 300 kr), gratis parkering på kommunale parkeringsplasser, fritak fra bompenger (feks. bro og tunnell), og gratis frakt på ferger. I tillegg dukker det opp flere gratis ladestasjoner for el-biler rundt om i norske byer.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar